Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru laktoferyny. Laktoferyna jest białkiem należącym do rodziny transferyn, odkrytym po raz pierwszy w mleku krowim w 1939 roku. Jeżeli jednak nie jesteśmy stricte weganami, a raczej wegetarianami niestroniącymi [...]
Dieta dla wielu osób kojarzy się z drogimi potrawami, wyrzeczeniami i dużą ilością warzyw, których cena za kilogram jest niejednokrotnie wyższa niż kawałka mięsa. Młode osoby często rezygnują z działań liczenia kalorii i pilnowania jadłospisu z racji kosztów i czasu, jaki musiałyby poświęcić na przygotowanie jedzenia. Dodatkowo otrzymywane w domu [...]
[...] jednak napoje tego typu nie stanowią głównego źródła białka, zatem nie ma problemu, jeśli reszta naszej diety jest odpowiednio zbilansowana. W wygodny i smaczny sposób białko można uzupełnić dodatkiem odżywki białkowej dla wegan. Jak smakuje GO VEGE MIGDAŁ? Jest słodki — nie da się ukryć. Z pewnością jest to kwestia zawartości cukru, ale [...]
[...] regeneracji powysiłkowej, to jeszcze należy skupić się na łagodzeniu skutków przyjmowania dziesiątek, czy setek uderzeń od drugiej osoby. Warto przeczytać: Wpływ diety wysokobiałkowej na florę bakteryjną jelit Preparaty białkowe w żywieniu „fightera” Coraz częściej podkreśla się kluczową rolę podaży białka w codziennej diecie osób uprawiających [...]
Wcześniejsze badania kliniczne wykazały, że stosowanie białka sojowego obniża stężenie transportera LDL i jednocześnie zwiększa stężenie transportera HDL, w porównaniu ze stosowaniem białka mleka. Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w [...]
[...] a uboga w większość zalecanych składników odżywczych. Ponadto jest uzależniająca, co może prowadzić do przejadania się. Spożywanie większej ilości białka Dieta bogata w białko może pomóc schudnąć poprzez umożliwienie kontroli apetytu. Białko jest sycące i pozwala czuć się najedzonym przez dłuższy czas. Warto uwzględnić w diecie chude [...]
[...] Jeśli pominiesz ciężkie sosy na bazie serów i śmietany, uzyskasz wartościowy posiłek idealnie sprawdzający się również w czasie redukcji. Jajka Bogate w wysokiej jakości białko, zdrowe tłuszcze oraz niezbędne witaminy i minerały. Jajka są stosunkowo niskokalorycznym, bogatym w składniki odżywcze wyborem, jeśli chodzi o przekąski i posiłki. [...]
Wykorzystanie suplementacji wspomagającej budowanie masy mięśniowej jest dość powszechną strategią osób trenujących. Nie da się ukryć, że ciężki trening siłowy, znaczna aktywność w skali tygodnia, wiąże się z koniecznością wykorzystania produktów, które będą dostarczać naszym mięśniom tego, co jest im potrzebne do wzrostu. Jest spora grupa [...]
Nie od dziś wiadomo, że odporność naszego organizmu, a co z tym związane, poprawne jego funkcjonowanie, uzależnione jest w znacznej mierze od prawidłowej pracy naszego układu trawiennego. Wiele problemów pojawia się już na wstępnym etapie trawienia składników odżywczych, a dokładnie białka, które trawione jest w naszym żołądku. Podsumowanie [...]
[...] są zarówno z białka serwatkowego pochodzącego z mleka, jak i źródeł roślinnych np. z drożdży, soi czy grochu. Trzeba zaznaczyć, że wielu rodziców obawia się odżywek białkowych, jednak warto porównać je do produktów, które znane są każdej mamie, czyli do mleka modyfikowanego, jakie podaje się niemowlakowi. Odżywki proteinowe mogą stanowić [...]
[...] Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym składnikiem diety. Odżywki białkowe ewoluowały i są [...]
ALLNUTRITION Whey Protein jest odżywką wysokobiałkową, której głównym zadaniem jest zapewnienie odpowiedniej ilości białka, dostępnego w bardzo krótkim czasie od spożycia. To zadanie doskonale spełnia źródło białko wykorzystane w ALLNUTRITION Whey Protein - koncentrat białek serwatkowych (WPC), charakteryzujące się bardzo szybkim wchłanianiem i [...]
Odżywki białkowe zaliczyć można do najchętniej kupowanych środków spożywczych rekomendowanych sportowcom i osobom aktywnym fizycznie. Ich popularność nie powinna dziwić, biorąc pod uwagę, że zazwyczaj są smaczne, wygodne, no i dostarczają ważnego składnika pokarmowego, jakim jest… białko. Niestety nie każdy ich entuzjasta potrafi z ich walorów [...]
Zgodnie ze słownikiem PWN, wegetarianizm to sposób odżywiania się, polegający na wyłączeniu z diety mięsa, ryb i wszystkich lub tylko niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego. Dieta wegańska oznacza dalszy krok i polega na eliminacji wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego (jajek, serów, mleka, miodu, białek mleka, białka serwatkowego, [...]
[...] ten rodzaj białka jest spożycie ich tuż przed snem lub zaraz po treningu. W tym miejscu należy rozwiać wszelkie mity związane z salmonellą i surowymi jajkami. Pasteryzowane białko jaj kurzych takie jak sprzedawane w kilogramowych butelkach gotowe płynne białko jaj SFD DZIKIE JAJA, jest poddawane obróbce cieplnej, czyli pasteryzacji. Dzięki temu [...]
Odżywki białkowe są najpopularniejszym dodatkiem i składnikiem diet osób aktywnych i dbających o wygląd swojej sylwetki. Białko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym, który pomaga budować i regenerować mięśnie, naprawiać tkanki oraz wytwarzać enzymy i hormony. Stosowanie odżywek białkowych ma także duże znaczenie w przypadku odchudzania. [...]
Proces starzenia się organizmu obejmuje m.in. starzenie się tkanki mięśniowej. Starzenie się mięśni szkieletowych charakteryzuje się spadkiem masy mięśniowej i funkcjonalności mięśni, co jest powodowane głównie zachwianiem równowagi pomiędzy syntezą a degradacją białek mięśniowych. Dlatego końcowy wniosek autorów tego badania był taki, że [...]
[...] 3,63 kg tkanki tłuszczowej, przy podawaniu węglowodanów 2,11 kg. W grupie białka stracono 1,07 kg mięśni, w grupie kontrolnej 125% więcej, czyli 2,41 kg. Z tego wynika, iż białko działa antykatabolicznie. To potwierdzają, inne, liczne badania, w których dowiedziono, że białko serwatkowe chroni mięśnie w trakcie redukcji. Badanie III W badaniu [...]